Tips för att lösa vanliga klädproblem

Alla kan nog känna igen sig i problem som att ett par nya skor är bara lite för trånga, att jeansen skulle behöva fräschas upp lite men inte är tillräckligt smutsiga för att motivera en tvätt eller att man har fått en oljefläck som bara inte vill försvinna. Här kommer några tips som kan lösa dessa problem och många fler.clothing-736033_960_720

När det gäller skor som är för trånga är frysen och vanligt vatten dina bästa vänner. Vatten expanderar som bekant när det fryser, och detta kan du använda till din fördel. Fyll helt enkelt två påsar med vatten som du ställer ner i de trånga skorna. Ställ sedan in skorna, med vattenpåsar och allt, i frysen över natten. När vattnet expanderar töjs skorna ut den extra millimetern som behövs. Frysen kan för övrigt användas för att lösa flera andra klädrelaterade problem. Genom att lägga in ett par jeans i frysen i några timmar kan du till exempel ta död på eventuella lukter från dem, och om du har en tröja eller ett annat plagg av angoraull som luddar av sig kan det fixas genom att plagget placeras i en plastpåse och sedan läggs i frysen i minst tre timmar. Om du har ett klädproblem som du inte har hittat en lösning på hittills är det med andra ord ett hett tips (eller ett kallt tips) att prova att lägga kläderna i frysen – det verkar lösa det mesta.

Ett annat vanligt klädproblem är svåra fläckar, och en typ av fläck som är nästintill omöjlig att få bort är oljefläckar. Allt är dock inte hopplöst om du har fått en oljefläck på ditt favoritplagg – prova att hälla potatismjöl över fläcken och låta det ligga över natten. Dagen därefter kan du tvätta plagget som vanligt i tvättmaskinen, och fläcken bör vara helt borta.

När det gäller vissa saker, som att packa kläder inför en längre flytt, bör du dock ta hjälp av de som specialiserar sig på just sådana saker, till exempel Crown Relocations, en internationell flyttfirma som kan hjälpa dig om du ska flytta till London eller någon annanstans i världen. De vet också hur man bäst skyddar kläder vid en längre transport.