Modevisningar

Modevisningar är ett sätt för butiker och modehus att göra reklam för sina kläder. Modebranschen omsätter miljarder varje år och vissa modevisningar är mer prestigefulla att gå än andra. Supermodeller går efter catwalken för de största modehusen som Gucci, Chanel och Dior men även lokala handlarföreningar brukar anordna modevisningar. Det finns olika typer av modevisningar. Inom modebranschen hör vi ofta talas om runway. Skillnaden mellan en catwalk och en runway är att den sistnämnda är privat. När en runway show går av stapeln finns enbart ett fåtal inbjudna gäster. Till skillnad från en catwalk som ofta lockar både publik, press och branschfolk.

Modevisning som instrument

Modeindustrin har ryktet att vara ytlig men många inom branschen tar ställning mot olika problem i samhället. Det visar sig allt mer även på modevisningarna. För att bekämpa anorexia, som är ett ökänt problem inom branschen, så har regler införts så att alldeles för magra kvinnor inte får gå. Modevisningar ordnas som ett instrument att belysa problemen i samhället. Det har exempelvis arrangerats visningar där intäkterna gått till mobbing, cancerforskning eller liknande. I Sverige ordnades nyligen en Modevisning som välgörenhet till kvinnor i utsatta relationer. Trender i samhället avspeglar sig på catwalken och nu är det väldigt populärt med återvinning av material och ekologiska kollektioner. Armani exempelvis är det första stora modehuset som helt slutat att använda äkta päls.

Världens största modevisning

Det finns en modeshow som blir mer omskriven än de andra. Det är Victoria’s secrets julshow. Victoria’s secret var från början en ganska liten show men med bra marknadsföring och rätt modeller blev det en världssuccé. 90-talet var supermodellernas era, det var då Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell med flera prydde omslagen och var omnämnda över hela världen. Det var även då som Victoria’s secret fick sitt genombrott. I dag är Victoria’s secret en av de största showerna du som modell kan gå. Tusentals flickor vill gå men bara ett fåtal blir utvalda. I år såg vi två svenskar på catwalken bland de kända modellerna, veteranen i sammanhanget, Elsa Hosk och Kelly Gale.

mts_truepixel