Kläder efter väder – ett svenskt modefenomen

De flesta har nog fått höra uttrycken ”kläder efter väder” eller ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” minst en gång under sin uppväxt, och sannolikt även som vuxen. I Sverige gäller helt enkelt inställningen att man kan (och bör) vistas utomhus oavsett vilket väder det är ute – det gäller bara att klä sig efter väderförhållandena. Det många svenskar kanske inte inser är hur unik den inställningen är i världen. I södra Spanien ser man knappt en själ ute och går när det regnar, och barn hålls inomhus för att de inte ska bli förkylda. På svenska förskolor går man ut med barnen oavsett väder, av rena principskäl och för att det anses hälsosamt för barnen, snarare än skadligt. Föräldrarna uppmanas istället att skicka med ordentliga kläder till barnen, just för att de ska klara av alla väderförhållanden.Lollypop_print_4

Men det är inte bara våra barn som använder regnkläder. Detta unika svenska förhållande till vädret har gjort att de flesta svenskar har plagg i sin garderob som är ovanliga på sydligare breddgrader, till exempel en regnkappa och ett par gummistövlar, kanske till och med ett helt regnställ med galonbyxor och sydväst.  De regnkläder som vuxna bär kan dock skilja sig från de som barn bär, inte bara i design utan även i materialval. Regnkläder kan antingen vara gjorda av material som andas, till exempel goretex, eller material som inte gör det, som galon. Fördelen med det senare materialet är att det är mer beständigt mot direktkontakt med vatten, vilket är anledningen till att de flesta regnkläder för barn är gjorda av galon – de måste ju klara av hopp i vattenpölar och andra blöta aktiviteter. För vuxna kan dock en regnjacka i goretex vara mer komfortabel, eftersom man då slipper den kondens som kan bildas på insidan av regnkläder i galon.

Med allt detta sagt måste det dock även påpekas att långt ifrån alla svenskar följer devisen ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” i sin vardag. Många föredrar att stanna inomhus om de kan, när det regnar eller snöar. Om man slits mellan att vilja vistas utomhus och att inte vilja bli blöt i regnet, kan rätt lösning vara att bygga ett uterum i sitt hus. Med ett uterum kan du sitta så nära naturen du kan komma, i skyddet och värmen av sitt eget hem.

mts_truepixel