Framhäv din figur med rätt kläder

Är det dags att förnya din basgarderob, eller behöver du några nya festplagg? Då ska du få några värdefulla tips på vad du kan tänka på för att framhäva det bästa med din figur beroende på vilken kroppstyp du har. Det är viktigt att man är nöjd med sig själv, men med några enkla små knep kan man dämpa fokus på vissa delar av kroppen och framhäva andra.

Olika kroppstyper
Alla har vi olika kroppstyper. Den raka kroppsformen har inga direkta formen som sticker ut, man har smala axlar, smala höfter och rak midja. Den timglasformade kroppen har istället, precis som namnet antyder, en form som är smalare vid midjan och bredare över axlar och höfter. En kropp som är äppelformad är rund och störst på mitten. Ibland uppfattar man sig som en äppelformad kroppstyp men är i själva verket en större version av timglasform. Päronformad kroppstyp har breda höfter och stor rumpa, men inte särskilt breda axlar.Framhäv din figur med rätt kläder 11

Kläder som framhäver eller tonar ner
Man kan trolla med kläderna för att tona ner eller framhäva. Bland annat Expressen tipsar i en artikel om hur man kan göra. Här kommer några fler tips.

Om du vill framhäva den raka kroppstypen väljer du tighta kläder och plagg med lodrät form, men man kan med fördel istället välja kläder som antingen framhäver överdelen, nederdelen eller de båda något. Exempel på plagg är kavajer med breda axlar och timglasformade klänningar.

En timglasformad kroppstyp brukar i regel kunna klä sig i de flesta stilar och klädesplagg. Figursydda plagg, midjeskärp och andra plagg som framhäver midjan brukar passa utmärkt för den timglasformade kroppen.

Den äppelformade kroppen kan göra sig riktigt bra i stuprörsbyxor, men det beror lite på hur stor man är. Man ska inte ha för tighta eller för små kläder, men samtidigt inte gå runt och känna att man måste gömma sin kropp. Vissa figursydda kläder kan sitta riktigt bra, likaså klänningar med A-form.

Kroppen som är päronformad kan med fördel kläs med kläder som framhäver eller breddar överdelen, exempelvis kavajer. Tight nedtill och större upptill är en bra regel, så A-formade klänningar som passar äppeltypen gör sig alltså mindre bra på pärontypen.

mts_truepixel