Fixa en smart garderob

De flesta kan nog känna igen sig i situationen där garderoben svämmar över av kläder och ändå känns det som att man inte har något att ta på sig. Det kan vara

svårt att göra sig av med plagg man en gång hållit väldigt kärt, men i en sådan situation är det verkligen dags. Rensa ur garderoben ordentligt och fundera över vilka plagg du faktiskt kommer att använda i framtiden. De som inte kommer användas har heller inte någon anledning att ligga kvar i garderoben.

Rensa vid flytt

Om du ska flytta snart är det ett utmärkt tillfälle att göra en ordentlig rensning av garderoben. För inte vill man ha med sig gamla utslitna plagg som aldrig kommer till användning igen även till nästa bostad. Det mesta jobbet som en flytt innebär går att fixa smidigt, man kan anlita flyttfirma och Flyttstädning i Skellefteå och alla andra städer. Men resningen av prylar och kläder bör man göra själv för att vara säker på att rätt saker slängs och behålls.

En dags jobb

För en kvinna med en normalstor garderob får man räkna med att rensningen kan

bli en hel dags jobb. Börja med att sortera allt efter vilken typ av plagg det är. Därefter prova dig igenom hela garderoben. Vartenda plagg som du är minsta osäker på hur det sitter eller om det fortfarande passar är lika bra att prova direkt. Om ett plagg inte passar – släng det! Spara inte på sådant som är i fel storlek bara för att du tänker att du en dag kommer att gå upp eller ner i vikt. Det är bättre att lämna plats i garderoben till de plagg som faktiskt passar idag. Ändras din kroppsform med tiden kommer dina gamla kläder förmodligen ändå vara utdaterade och det är bättre att shoppa nytt.

Efter att ha provat alla kläder delas de upp i tre högar. En med allt som ska behållas. Den ska endast innehålla sådant som passar och som du faktiskt kan se dig själv använda inom en snar framtid. Finkläder så som frack och balklänning kan vara kvar om du tror att du kommer använda det på en finare tillställning när tillfälle ges, även om det ligger längre fram i tiden.

En hög ska innehålla allt som ska säljas eller skänkas. Märkeskläder i fint skick går utmärkt att sälja på loppmarknader eller tradera. Andrahandsvärdet kan vara stort på vissa plagg så det kan löna sig att se över möjligheterna istället för att bara slänga plaggen direkt. Det som är helt och rent men inte värt så mycket kan man istället skänka antingen till second hand eller direkt till privatpersoner.

Den tredje högen ska bestå av alla trasiga eller urtvättade plagg som ska slängas. Dessa går att lägga i textilåtervinningen på återvinningscentralen. I de flesta klädbutiker kan man också lämna in en påse med trasiga textiler och få en liten rabattcheck som tack. Erbjudandet finns hos bland annat h&m, hemtex och monki,

mts_truepixel